Leuven bezienswaardigheden

In het historische Leuven zijn diverse interessante bezienswaardigheden en plekjes te vinden. Hieronder volgen een aantal bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn tijdens je weekendje weg in deze Belgische stad.

Stadhuis van Leuven

Het middelpunt van de Grote Markt is het stadhuis van Leuven. Al halverwege de 15e eeuw werd begonnen met de bouw van dit imposante raadhuis. De fraaie gevel van dit drie verdiepingen tellende gebouw is versierd met 236 beelden. De wandelzaal is een verlengstuk van de Grote Markt en hier had men in de Middeleeuwen toegang tot de verschillende stadsdiensten. In de prachtige gotische zaal zijn de wanden bedekt met 11 grote schilderijen met daarop de belangrijkste gebeurtenissen uit de historie van Leuven. In het oudste deel van het stadhuis vind je de salons; ook hier zijn schilderijen te bewonderen. Het is mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding (2,00 euro).

Sint-Pieterskerk

Met de bouw van deze gotische kerk werd al in 1425 begonnen en uiteindelijk was deze in 1447 gereed. Een van de torens zou volgens de eerste plannen 170 meter worden, maar door de zachte grond en diverse instortingen is dit uiteindelijk 50 meter geworden. In het koor en het hoogkoor zijn kostbare religieuze voorwerpen tentoongesteld. In de kranskappellen bevindt zich onder andere het beroemde schilderij van Dirk Bouts; het Laatste Avondmaal en diverse sculpturen. In de Sint-Pieterskerk zijn twee graftombes met daarin het graf van Macteld van Vlaanderen, Maria van Brabant en Hendrik I van Brabant. De toegangsprijs is 2,50 euro.

Universiteit van Leuven

Al in 1425 werd de Katholieke Universiteit van Leuven gesticjt en is daarmee de oudste universiteit van Belgie en Nederland. De verschillende faculteiten zijn verspreid over de hele stad en hebben zo het stadsbeeld van Leuven gevormd. In de classicistische stijl vind je onder andere het Atrecht College, College de Valk en het Pauscollege. In Renaissance stijl het Van Daele College. Het is mogelijk om een wandeling langs de 3 hogescholen, 14 faculteiten en diverse andere gebouwen te volgen. Deze 'WetenStappen' wandeling is 15 kilometer lang.

Begijnhoven

Het Groot Begijnhof is als het ware een stad in de stad. Het is een fijn netwerk van straatjes, parkjes en pleintjes met huizen in bak- en zandsteenstijl. In 2000 werd dit stukje Leuven op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst, nadat er jarenlang was gerestaureerd. De begijnen van vroeger hebben plaatsgemaakt voor studenten en medewerkers van de universiteit. De begijnhoven zijn vrij te bezoeken; het is ook mogelijk om een wandeling met gids te volgen.

Leuven stedentrip

» 3 dagen sneukelen in Leuven met Pharos Reizen van ANWB